Vechtdaldag

Jaarlijkse Vechtdaldag 28 juni in Hardenberg

Met veel genoegen nodigen de partners van Ruimte voor de Vecht je uit voor de Vechtdaldag 2024! Elk jaar doen we een plek in het Vechtdal aan waar we diverse projecten laten zien vanuit Ruimte voor de Vecht. Dit jaar is de uitvalsbasis het ballonfestivalterrein in Hardenberg. We laten je kennis maken met dit deel van de Overijsselse Vecht.

Je kunt je aanmelden voor de Vechtdaldag via onderstaande button. Graag tot ziens op 28 juni!

 

Programma Vechtdaldag 2024

12.15 uur

Ontvangst met lunch.
12.45 uur

Plenair programma.
13.30 uur

Start excursies: te voet, per fiets, boot of bus.
16.00 uur

Weer terug bij ballonfestivalterrein in Hardenberg.
16.15 uur

Afsluitende borrel met een hapje en een drankje.

De excursies

Hieronder staan de excursies waar je uit kunt kiezen beschreven. Je kunt bij jouw aanmelding 3 voorkeuren doorgeven.
De organisatie doet haar uiterste best om u bij de excursie van uw voorkeur in te delen.

Hoog water

Tijdens deze wandelexcursie vertellen Bart Visser van gemeente Hardenberg en Martijn Heuvelmans van waterschap Vechtstromen je alles over hoogwater aan de Vecht. De wandeling leidt ons naar de Overlaat bij het Hertenkamp in het Vechtpark. Op deze plek is er bij hoogwater genoeg ruimte voor de Vecht. Maar hoe werkt dat nou precies? Wat gebeurt er allemaal achter de schermen bij het waterschap tijdens een situatie met hoogwater? En Jeroen Hoogstraten, de maker van het kunstwerk de Overlaat, vertelt hoe het kunstwerk tot stand is gekomen. Ga mee en ontdek het zelf!

Te voet

Bouw van de zomp

Fiets mee en beleef de bouw van de historische Zomp in de loods van Brunink! Tijdens deze bijzondere fietstocht duik je in de rijke verhalen over de constructie en de unieke samenwerking die dit fascinerende project mogelijk maken. Laat je rondleiden door de experts, Everhard Brunink en Roel Godeke, die je meenemen in de wereld van dit ambachtelijke meesterwerk. Ze tonen je de voortgang van de bouw en delen hun passie voor dit bijzondere vakmanschap. Doe mee aan deze excursie en ontdek een stukje levende geschiedenis!

Per fiets

Ontdekkingstocht naar de Rheezermaten

Stap op je fiets en ga mee op ontdekkingstocht langs de Rheezermaten. De tocht gaat langs de Koppel in het Vechtpark en brengt ons naar de meanders van de Vecht. Stef Fortkamp van waterschap Vechtstromen vertelt je van alles over het afgeronde project en de ontwikkelingen in dit unieke natuurgebied. Vervolgens stappen we weer op de fiets naar B&B de Rheezer Kamer van Astrid Fidder. Een bijzonder plekje in de natuur. We sluiten deze tocht af met een bezoek aan het uitkijkpunt, zo kunnen we nog even genieten van het uitzicht over het prachtige gebied.

Per fiets

Historie Loozensche Linie

Stap aan boord van de Bateau Napoleon voor een unieke combinatie van theater en geschiedenis langs de Loozensche Linie. Geniet van de prachtige natuur en verhalen over de omgeving op de Overijsselse Vecht. Bij mooi weer is de boot open, zodat je de natuur optimaal kunt ervaren. Eenmaal aangekomen bij de Loozensche Linie leer je meer over de historie en de projecten van Ruimte voor de Vecht aan de hand van een theatervoorstelling van Nico Arkes en Jacobien Dijkstra. Bij deze excursie komt de historie van de regio en de natuur tot leven.

Per boot

Vechtrijk Gramsbergen

Deze excursie brengt je langs de highlights van het project Vechtrijk Gramsbergen! Samen met inwoners hebben waterschap Vechtstromen en gemeente Hardenberg een visie gemaakt voor de inrichting van dit gebied. Eind vorig jaar zijn de werkzaamheden afgerond. We brengen een bezoek aan de nieuwe haven in het Stadsfront bij Gramsbergen en en wandelen vanaf daar langs de Vecht en de nieuwe nevengeul naar de inlaat en vistrap bij stuw de Haandrik.

TIPS: Trek stevige wandelschoenen aan en als je een verrekijker hebt: neem die dan ook mee!

Per bus en te voet

Waterleven in de Vecht

Verken de onderwaterwereld van de Vecht met experts van de Hengelsport Federatie Oost Nederland. Jan van de Bovenkamp geeft uitleg over het nut en het doel van de vistrap, vertelt alles over vismigratie en laat je kennismaken met de aquatische flora en fauna die deze rivier zo bijzonder maken. Een perfecte excursie voor natuurliefhebbers en vissers.

Per fiets

Duurzaam varen + Drinkbare Vecht

In deze excursie vaar je vanuit de haven van Hardenberg met een elektrisch bootje naar Natuuractiviteitencentrum De Koppel. Eerst krijg je in de haven uitleg over elektrisch varen in het Vechtdal. Dan ervaar je zelf elektrisch varen én word je onderweg al uitgedaagd om goed naar de natuur te kijken. Met deze observatie vragen beland je al meteen in het volgende onderwerp, namelijk Drinkbare Vecht in 2053. Bij Natuuractiviteitencentrum De Koppel vertellen van Wendy Langemaat & Ans Naber meer over Drinkbare Vecht. Je vaart ook weer terug naar de haven met de Vechtfloat.

Per boot

1000 soorten flora en fauna in het Vechtpark

Tijdens de excursie krijg je de mogelijkheid om samen met ervaren gidsen de biodiversiteit van het Vechtpark te verkennen. Je gaat op zoek naar bijzondere vogelsoorten, insecten, vlinders en unieke planten. De ervaren natuurgidsen helpen je met het identificeren en registreren van de verschillende soorten die we tegenkomen. Of je nu een doorgewinterde natuurliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar de natuur, iedereen is welkom om mee te doen en te leren over de diverse flora en fauna van het Vechtpark.

Te voet

Ontdek het Vechtpark vanaf het water

Dit is een geweldige kans om de prachtige natuur van het Vechtpark vanaf het water te ontdekken. Tijdens deze tocht peddel je langs de mooiste plekken van het Vechtpark, terwijl een ervaren Vechtdalgids je alles vertelt over de flora, fauna en de unieke kenmerken van dit gebied. Je leert over de biodiversiteit, de geschiedenis en het belang van dit prachtige natuurgebied. Of je nu een ervaren kanoër bent of voor het eerst in een kano stapt, deze excursie is geschikt voor iedereen die van de natuur houdt en meer wil leren over het Vechtdal.

Per kano

Met de zomp naar de Somerwende

Beleef een unieke excursie waarbij je de fascinerende combinatie van historisch vervoer en moderne technologie ervaart. Je start je avontuur met een tocht op de zomp, een traditioneel houten schip dat vroeger veel werd gebruikt. Terwijl je rustig over het water glijdt, krijg je de kans om de rijke historie en de prachtige natuur van het Vechtdal te bewonderen. Je stapt af bij de theeplantage SomerWende. De SomerWende thee is een prachtig streekproduct waar veel over te vertellen is. Het gehele proces van grond tot mond kan op de SomerWende ontdekt worden tijdens de rondleiding. Je gaat vervolgens met een e-chopper weer terug naar het Ballonfestivalterrein.


Per zomp en e-chopper

Vechtdal Boert Bewust; duurzaam boeren

Bezoek Landbouwbedrijf Veurink en ontdek moderne landbouwtechnieken en duurzaamheidsinitiatieven onder leiding van de Vechtdal Boert Bewust beweging. Deze fietsexcursie is een diepgaande blik in de agrarische sector van het Vechtdal.

Per fiets

U kunt zich nu aanmelden

Via deze link kunt u zich aanmelden voor de Vechtdaldag 2024. Wij zien uw aanmelding graag voor 21 juni tegemoet!

Vragen? Mail deze naar vechtdaldag@ruimtevoordevecht.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief