Gidsennetwerk

Gidsennetwerk

Er wordt een Vechtdalgidsennetwerk ontwikkeld dat vindbaar en bereikbaar is. Hiertoe zal een online platform ingericht worden waarbij bestaande gidsen zich kunnen aansluiten. Hierop kunnen excursies geboekt worden. Gidsen krijgen een opleidingsprogramma aangeboden. Natuuractiviteitencentrum De Koppel verzorgt de projectleiding van dit project.

Het project is gestart met een inventarisatie van wensen, behoeften en suggesties van het onder meer mensen uit het bedrijfsleven, overheden, inwoners en aanbieders van gidsen. Het rapport heeft veel waardevolle aanknopingspunten opgeleverd. Je leest het via de button hieronder.

Inventarisatie gidsennetwerk Vechtdal

Op 1 april 2023 is de cursus Vechtdalgids gestart, wat uiteindelijk 10 gekwalificeerde Vechtdalgidsen zal opleveren.  Deze zijn vanaf 3 juni 2023 inzetbaar.

In de cursus leren de deelnemers van voorlopig zeven gebieden de inhoudelijke kenmerken en hun samenhang in het Vechtdal, krijgen ze basisroutes voor excursies en training in communicatieve vaardigheden en omgaan met doelgroepen. Deze gebieden zijn Loozensche Linie, Engbertsdijksvenen, Rheezermaten, Junner koeland, Boswachterij Ommen, Varsen en Hessum-Plaggemars, in de toekomst kunnen daar gebieden bij komen.

Na de opleiding kunnen zij dus in alle 7 gebieden gidsen, al zal elke gids in de praktijk zijn of haar voorkeur hebben voor bepaalde gebieden.

De (online) vindbaarheid wordt ingevuld in samenwerking met Vechtdal marketing op de site vechtdaloverijssel.nl. De gidsenpagina daar wordt het vertrekpunt voor verdere PR en vermarkting.

Op dit platform zullen zowel de Vechtdalgidsen als andere aanbieders van excursies een plek krijgen.

Hoe dat er precies uit gaat zien wordt nu ontwikkeld. Dat moet begin juni 2023 operationeel zijn voor het onderdeel Vechtdalgids.

Het is nog onzeker of een tweede cursus in de toekomst gehouden wordt, De Koppel houdt wel een reservelijst bij van geinteresseerden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief