DrinkbareVecht

Over

Al duizenden kilometers legde Li An Phoa al af voor haar missie ‘om weer te kunnen drinken uit de rivieren’. In juni 2023 loopt zij langs de Overijsselse Vecht, van bron tot monding. “Wanneer we uit onze rivieren kunnen drinken, is het ecosysteem weer in balans”, aldus Li An Phoa. Met de wandeling wordt aandacht gevraagd voor de waterkwaliteit van De Vecht door open gesprekken met mensen die mee willen wandelen of ontmoeting die plaats gaan vinden.

 

Li An Phoa, initiatiefneemster van Drinkable Rivers wil dat rivieren weer zó gezond worden dat we eruit kunnen drinken. Om hier aandacht voor te vragen loopt Li An van 8 t/m 23 juni van bron van de Vecht in Duitsland tot de monding bij Zwolle – in totaal zo’n 170 kilometer!

Tijdens deze wandeling gaat Li An in gesprek met bewoners, schoolklassen, vissers, boeren en burgemeesters. Ze zal hen vragen wat de Vecht voor hen betekent en hen vragen wat zij kunnen doen voor een drinkbare Vecht. Iedereen in het Vechtdal is uitgenodigd om een stuk met Li An mee te wandelen.

Dus wil jij meewandelen, met je school aanhaken, een initiatief in het Vechtdal onder de aandacht brengen en/of in gesprek met Li An Phoa? Neem dan contact met ons op, via drinkbarevecht@ruimtevoordevecht.nl

MEDIA

Voor persvragen kun je contact opnemen met Leone Wiersma; communicatie@ruimtevoordevecht.nl

Er zijn al vele artikelen verschenen over de wandeling; Media-overzicht over de wandeling

Internationale wandeling Wandeling Li an Phoa Drinkbare Vecht

Klik op de afbeelding voor een grotere variant van de route.

De rivier de Vecht is zo’n 170 kilometer. Hiervan ligt ongeveer 110 kilometer in Duitsland en ongeveer 60 kilometer in Nederland.

Meewandelen?

Er is een open uitnodiging, iedereen is van harte welkom om mee te wandelen. Li An Phoa loopt de hele rivier. Meewandelen? Mail ons, via deze email.

Of bekijk de aanhaakmomenten (pdf).

_______________________________________

Mitlaufen

Es gibt eine offene Einladung, jeder ist willkommen, sich der Wanderung anzuschließen. Der Li An Phoa fließt den ganzen Fluss entlang. Mitwandern? Schicken Sie uns eine E-Mail über diese E-Mail.

Zeitplan  (pdf).

______________________________________

 

 

Samen voor een Drinkbare Vecht

De Vecht drinkbaar over 30 jaar

De Vecht is één van de mooiste rivieren van ons land. Wij willen dat de Vecht over 30 jaar zo schoon is, dat je het water kunt drinken.

Help je mee om dát te bereiken? Laat u hier uw één stap naar een Drinkbare Vecht achter.  We nemen onze verantwoordelijkheid en werken samen aan een drinkbare Vecht in 2053. Doe je mee?

www.ruimtevoordevecht.nl/samenvooreendrinkbarevecht 

 

 

Voorstellen Li An Phoa

17 jaar geleden nam ecoloog Li An Phoa een slok van een van de weinige drinkbare rivieren op aarde. De ervaring veranderde haar leven en sindsdien zet ze zich in voor betere waterkwaliteit.

In augustus is er een mooi portret gemaakt over haar missie door MaatschapWij. ‘Tegen de stroom in: zo maakt Li An Phoa weer drinkbaar.” Dit geeft een goed beeld van wie zij is en wat haar ambitie is.

Een paar generaties terug waren vrijwel alle rivieren nog drinkbaar. Inmiddels is het een unicum geworden, weet ecoloog Li An Phoa. Met Drinkable Riviers komt ze daarom dagelijks op voor deze wonderschone maar tegelijkertijd o zo kwetsbare ecosystemen. Water is net zo belangrijk voor het leven op Aarde als de zon. Het is de oorsprong van ons bestaan. “De drinkbaarheid van de rivier die kan pas tot stand komen als we een gezonde bedding hebben, als we de gezonde oevers hebben met al het leven wat daarin deelneemt en in beweegt. Vervolgens kan de drinkbaarheid ontstaan, die wij kunnen ervaren als schoonheid. Het heeft maar één actie, één persoon, één dag, één iets kleins nodig om iets te vervuilen. Maar het heeft ons allemaal iedere dag, alle acties nodig om iets schoon en gezond te houden.”

Met haar wandelingen gaat zij vooral met lokale mensen contact leggen en hen weer heel simpel die rivier te laten ervaren en daarin tijd investeert, en de verbinding te leggen met de experts die daarbij betrokken zijn.  De ambities van Li An reiken verder dan de rivieren. Uiteindelijk hoop ze op een heuse systeemverandering.

 

Li An Phoa vertelt over Drinkable Rivers – YouTube

Onderwijs, geef je op!

Om de jongste generatie bewust te maken van de vervuiling van de stroomgebieden, gaat Li An ook wandelen langs de Vecht met schoolklassen. Wil je als school hierop aanhaken? Dat kan! Neem dan contact met ons op. Zo kunnen we samen leerlingen bewust maken van de vervuiling aan de hand van bijvoorbeeld metingen die de waterkwaliteit van de Vecht laten zien. Hierdoor kunnen de leerlingen zelf zien wat de status op dit moment is van de rivier. Andere ideeën zijn ook welkom!  Daarnaast kan Li An je meenemen in haar strijd voor schoon drinkwater en haar liefde voor water.

Voor wie? Alle leerlingen van basisschool tot universiteit in het Vechtdal

 

Contact

Wil je meewandelen, met je school aanhaken, een initiatief onder de aandacht brengen en/of in gesprek met Li An Phoa? Neem dan contact met ons op, via drinkbarevecht@ruimtevoordevecht.nl

 

Bijdragen aan Drinkable Rivers

Ook jij kan jouw steentje bijdragen! Dit kan je op verschillende manieren doen. Zo zijn er op dit moment 40 (burger) wetenschappelijke hubs opgezet in maar liefst 15 landen. Deze hubs worden gerund door enthousiaste vrijwilligers die mensen om zich heen stimuleren om mee te helpen. De meeste punten zijn onderdeel van lokale milieuorganisaties, scholen of bedrijven. Hier hebben ze onder andere een meet set, om de waardes in de rivier te meten. Daarnaast hebben zij introductievideo’s en handleidingen zodat jij de desbetreffende rivier kan verbeteren. Jij kan lid worden bij een hub in de omgeving en als jij er gemotiveerd bent is er ook de mogelijkheid om zelf een hub te creëren. Hiervoor geldt wel een inschrijvingsdeadline, dus wees er snel bij via: https://drinkablerivers.org/what-we-do/citizen-science/

Naast de hubs kan je als organisatie zijnde ook samenwerken met drinkable rivers.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief