Het Greijdanus College uit Zwolle wint de 2024 editie van Adviseurs van de Toekomst – Ruimte voor de Vecht. In dit educatieve project bijten leerlingen zich vast in duurzaamheidsvraagstukken van echte opdrachtgevers uit het Vechtdal. Dit leverde ook dit jaar weer originele en inspirerende adviezen op. Op vrijdag 14 juni presenteerden alle deelnemende scholen hun adviezen op het provinciehuis in Zwolle.
Hoe zorgen we voor een schonere Vecht? Hoe gaan dijkveiligheid en natuurwaarden hand in hand? En hoe kunnen we de Vecht optimaal beleven, zonder dat dit ten koste gaat van de andere belangen zoals water, natuur en landbouw? Een greep uit de vraagstukken waar leerlingen die dit schooljaar meededen aan het educatieve project Adviseurs van de Toekomst – Ruimte voor de Vecht zich in vastbeten. Dat deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals de gemeente Dalfsen, Vechtdal Marketing, de Provincie Overijssel en waterschappen.
Spetterende oplossing voor zwerfafval
Tijdens een slotbijeenkomst in het provinciehuis in Zwolle presenteerden de deelnemende scholen uit het Vechtdal hun bevindingen aan hun opdrachtgevers en een gerenommeerd jurypanel. Adviesbureau Flojopower van het Greijdanus College uit Zwolle kwam als winnaar uit de bus. De leerlingen dachten in opdracht van het Waterschap Drents Overijsselse Delta na over hoe het water en de oever van de Vecht schoner en afvalvrij kan worden gemaakt. Ze bedachten een spetterde oplossing. Letterlijk, want het water klotste in het rond toen zij hun prachtige maquette in de Statenzaal aan de jury presenteerden. Hun maquette liet zien hoe ze het water uit de Vecht konden zuiveren, en ronddrijvend plastic eruit konden halen door gebruik te maken van de natuurlijke stroming van het water in de stuw. En dat leverde hen de eerste prijs op. Miranda Wesselink van Waterschap Drents Overijsselse Delta mocht namens Ruimte voor de Vecht de prijs aan de leerlingen overhandigen. “Hier word ik heel blij van”, aldus Wesselink. “Heel slim om gebruik te maken van de bestaande stuw waardoor er geen elektriciteit of andere energie nodig is om de rivier te zuiveren!”
Adviseurs van de Toekomst
Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 450 klassen aan deelgenomen. De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten!
Netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht
In het Vechtdal werken overheden en andere partijen samen aan de toekomst van het Vechtdal, via de netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht. 13 organisaties zetten zich samen in voor droge voeten, een mooi groen Vechtdal en goed wonen, leven en werken in het Vechtdal voor nu en in de toekomst. De partners van Ruimte voor de Vecht willen hier ook graag de jongeren uit het gebied bij betrekken, onder andere door het educatieve project Adviseurs van de Toekomst.