Hier begint de zee: een bewustwordingscampagne voor schoner water

Hier begint de zee: een bewustwordingscampagne voor schoner water

In het centrum van Ommen liggen opvallende stoeptegels vlakbij de putten. Op de tegels staat de tekst ‘Hier begint de zee’, ‘Niets ingooien a.u.b.’. Deze duidelijke boodschap is onderdeel van een bewustwordingscampagne opgezet door Rotary Ommen Dedemsvaart. Het doel van de campagne is om voorbijgangers aan het denken te zetten over de gevolgen van zwerfafval voor het water en de zee.

Zwerfafval: een bron van plasticsoep

Zwerfafval is een groot probleem voor het milieu. Het vervuilt niet alleen het straatbeeld, maar ook het water. Via de putten, de riolering, de beken en de rivieren komt het zwerfafval uiteindelijk in de zee terecht. Daar vormt het een onderdeel van de ‘plasticsoep’, een enorme hoeveelheid plasticafval dat in de oceanen drijft. Dit heeft ernstige gevolgen voor het zeeleven, dat verstrikt raakt in het plastic of het aanziet voor voedsel. Ook voor de mens is de plasticsoep schadelijk, omdat het plastic via de voedselketen in ons lichaam kan komen.

Hier begint de zee: een simpele boodschap met een grote impact

De campagne ‘Hier begint de zee’ wil mensen bewust maken van de relatie tussen zwerfafval en de plasticsoep. De stoeptegels laten zien dat alles wat op de grond wordt gegooid, uiteindelijk in de zee belandt. De boodschap is simpel, maar effectief: gooi niets op de grond, maar in de afvalbak. Zo kun je een bijdrage leveren aan een schoner water en een schoner milieu.

De campagne is geïnspireerd door een soortgelijke actie in Frankrijk, waar de organisatie Surfrider Foundation Europe al jarenlang stoeptegels plaatst met de tekst ‘Ici commence l’océan’. In Nederland is de campagne overgenomen door verschillende gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties. In Ommen is de campagne gestart in 2020, in het kader van het project ‘Het Roer Ommen’, dat zich richt op het verduurzamen van de gemeente.

Meer informatie over deze campagne lees je op: https://www.hetroerommen.nl/hierbegintdezee.

Delen

Comments are closed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief