Waterdiertjes zoeken: een leerzame en leuke activiteit voor kinderen

Waterdiertjes zoeken: een leerzame en leuke activiteit voor kinderen

Op woensdag 23 augustus 2023 konden kinderen tussen de 6 en 10 jaar meedoen aan een spannende en educatieve activiteit: waterdiertjes vangen en bekijken, De activiteit werd georganiseerd door het IVN en Natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg.

Waterdiertjes vangen en bekijken

De kinderen verzamelden zich om 10.00 uur bij De Koppel, waar ze werden ontvangen door Marlis Hoek en Ineke Rood, twee enthousiaste vrijwilligers van het IVN. Zij gaven de kinderen een korte uitleg over wat ze gingen doen en waar ze op moesten letten. Daarna kregen de kinderen een schepnetje en een teiltje en gingen ze in groepjes naar de Vecht, die vlakbij De Koppel stroomt.

Daar begon het avontuur: de kinderen schepten met hun netjes in het water en keken wat ze hadden gevangen. Ze zagen allerlei soorten waterdiertjes, zoals stekelbaarsjes, schaatsenrijdertjes, bootsmannetjes, watervlooien en kokerjuffers. Met behulp van een zoekkaart konden ze de namen van de diertjes opzoeken en meer te weten komen over hun leefwijze en kenmerken. Ook onderzochten de kinderen het water en keken ze naar de kwaliteit. Ze leerden bijvoorbeeld dat helder water meer zuurstof bevat dan troebel water en dat sommige diertjes daar beter tegen kunnen dan andere.

Na een uur van ontdekken en leren, lieten de kinderen de diertjes weer vrij in het water. Ze gingen terug naar De Koppel, waar ze nog even konden napraten en een glaasje limonade kregen. Ze kregen ook een leuk aandenken mee: een boekje over waterdiertjes en een diploma.

Een geslaagde activiteit

De activiteit Waterdiertjes Kijken was een groot succes. De kinderen hadden veel plezier en leerden veel over de natuur en het water. Ze waren verrast door de diversiteit en de schoonheid van de waterdiertjes en kregen meer respect en waardering voor het leven in de Vecht. De vrijwilligers van het IVN en De Koppel waren ook tevreden en trots op de kinderen, die enthousiast en nieuwsgierig waren.

Delen

Comments are closed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief