Vechtdaldag in het teken van grensverbindende samenwerking

Vechtdaldag in het teken van grensverbindende samenwerking

Tal van excursies, een wandeling door het Vechtrijke gebied en een lezing over waterkwaliteit van Li An Phoa stonden allemaal op het programma tijdens de jaarlijkse Vechtdaldag 2023, die afgelopen zaterdag plaatsvond in de Mommeriete en Gramsbergen. Hier lieten we de deelnemers kennis maken met dit prachtige deel van de Overijsselse Vecht. In de ochtend is de grensoverschreidende samenwerking bekrachtigd met de bestuurders van Nederlandse en Duitse zijde van de Vecht. Al met al een zonnige editie met 150 deelnemers.

De Vechtdaldag, georganiseerd door Ruimte voor de Vecht, heeft opnieuw een groot succes geboekt met een indrukwekkende opkomst van meer dan 150 deelnemers en een uitgebreid aanbod aan boeiende excursies. Het programma van de Vechtdaldag begon met een ontvangst en lunch, gevolgd door een plenaire aftrap door Alwin te Rietstap, de voorzitter van Ruimte voor de Vecht, en Li An Phoa van Drinkable Rivers.

Na de plenaire aftrap begonnen de excursies, waarbij de deelnemers op verschillende manieren konden deelnemen, te voet, per fiets, boot of bus. Er waren diverse fascinerende projecten en locaties te ontdekken, waaronder het project Vechtrijk Gramsbergen, een bezoek aan de Stuw en de Waterkrachtcentrale, en een kanotocht over de Vecht. Deze excursies boden de deelnemers de mogelijkheid om op een actieve en boeiende manier het Vechtdal te verkennen en zich te laten inspireren door de prachtige omgeving. Een bijzondere toevoeging dit jaar was dat de Vechtdaldag samenviel met de wandeling van Li An Phoa die van 8 tot en met 23 juni langs de Vecht loopt, van bron tot monding. Het thema van deze Vechtdaldag was dan ook waterkwaliteit en internationale samenwerking.

 

Verbinding door water en samenwerking

De samenloop met de wandeling van Li An Phoa gaf een extra dimensie aan de Vechtdaldag. Tijdens deze unieke excursie nam ze iedereen mee op een bijzondere reis langs de Vecht, waarbij ze vol passie sprak over het belang van drinkbaar water. Ze deelde haar inzichten en uitdagingen over waterbehoud terwijl de groep genoot van de prachtige omgeving van het Bostheater, een betoverende locatie die de excursie nog specialer maakte.

Li An Phoa’s betrokkenheid bij waterkwaliteit en haar inzet om de Vecht en andere rivieren weer drinkbaar te maken waren inspirerend. De hoogleraar benadrukte het belang van internationale samenwerking en het behoud van de waterkwaliteit: “Water verbindt ons allemaal, ongeacht grenzen. Elke stap naar een schonere rivier is er ééntje. Hoe groot of klein deze ook is.”

Succesvolle inzet

De dag werd afgesloten bij De Mommeriete, waar de deelnemers konden genieten van een afsluitende borrel met hapjes en drankjes. Deze geslaagde editie van de Vechtdaldag 2023 was niet alleen een moment van verbinding met de prachtige natuur van het Vechtdal, maar ook een gelegenheid om de kracht van gemeenschap te ervaren. Zoals Alwin te Rietstap benadrukte: “Samen kunnen we een positieve verandering teweegbrengen en ervoor zorgen dat de Vecht en haar omgeving een bron van leven en plezier blijven voor de komende generaties.” De succesvolle inzet van Ruimte voor de Vecht is een bevestiging van een voortdurende toewijding aan het behoud en de promotie van het Vechtdal. Het is een bewijs dat samenwerking en betrokkenheid de sleutel zijn tot het realiseren van een positieve verandering voor het behoud van dit prachtige stukje natuur.

Delen

Comments are closed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief