Leerlingen Agnieten College Nieuwleusen geven het beste advies voor duurzame uitbreiding van de haven in Dalfsen

Leerlingen Agnieten College Nieuwleusen geven het beste advies voor duurzame uitbreiding van de haven in Dalfsen

Hoe maak je het Vechtdal op een duurzame manier aantrekkelijk voor het publiek? Hoe breid je een haven uit met oog voor biodiversiteit en andere duurzame thema’s? De leerlingenadviesbureaus van Adviseurs van de Toekomst deden onderzoek, vormden een eigen visie en mening en gaven antwoord op deze vragen. Stuk voor stuk leverde dit originele, inspirerende adviezen op. Het leerlingenadviesbureau Future Br@ins van Agnieten College Nieuwleusen sleepte vandaag de winst van het project in de wacht.

 

In het project Adviseurs van de Toekomst gaven leerlingen hun adviezen over actuele, duurzame vraagstukken die leven in het Vechtdal. Dat deden ze onder begeleiding van echte opdrachtgevers zoals de gemeente Dalfsen, Gemeente Hardenberg, de Provincie Overijssel en waterschappen. De deelnemende adviesbureaus pitchten vandaag hun adviezen aan een gerenommeerd jurypanel tijdens het eindevenement van het project in het Provinciehuis in Zwolle. De jury bestond uit Alwin te Rietstap, wethouder in Hardenberg en voorzitter van Ruimte voor de Vecht, Betsy Ramerman, wethouder in Dalfsen, Anne Bijl, programmaleider Ruimte voor de Vecht en Ruud Pleune van Natuur en Milieu Overijssel. Zij beoordeelden de adviezen van de leerlingenadviesbureaus onder andere op haalbaarheid en originaliteit.

 

Het beste advies

Adviesbureau Future Br@ins mag zich na vandaag het beste adviesbureau van Adviseurs van de Toekomst – Ruimte voor de Vecht 2023 noemen. De leerlingen dachten in opdracht van de gemeente Dalfsen na over hoe de haven in Dalfsen op een duurzame manier uitgebreid kan worden. Ze presenteerden een duurzame haven met veel biodiversiteit, zowel in het water als boven water, en havenplaatsen gemaakt van zonnepanelen. De jury kon hun ontwerp bewonderen in een online Minecraft wereld waar je virtueel doorheen kon lopen. De jury was onder de indruk van hun idee: “Een mooi en volledig plan dat enorm tot de verbeelding spreekt door de presentatie in Minecraft”. Juryvoorzitter Alwin te Rietstap mocht de leerlingen een ‘circulair verantwoorde’ bokaal gemaakt van resthout overhandigen.

 

Adviseurs van de Toekomst

Het educatieve project Adviseurs van de Toekomst van Natuur en Milieu Overijssel koppelt het onderwijs aan overheden, bedrijven en organisaties rondom actuele duurzaamheidvraagstukken en beleidsprogramma’s. Leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en het MBO gaan als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever. Adviseurs van de Toekomst draait sinds 2012 in Overijssel en er hebben al ruim 350 klassen aan deelgenomen. De frisse blik en creativiteit van jongeren kunnen professionals helpen met verrassende ideeën en nieuwe inzichten!

Netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht

In het Vechtdal werken overheden en andere partijen samen aan de toekomst van het Vechtdal, via de netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht. 13 organisaties zetten zich samen in voor droge voeten, een mooi groen Vechtdal en goed wonen, leven en werken in het Vechtdal voor nu en in de toekomst. De partners van Ruimte voor de Vecht willen hier ook graag de jongeren uit het gebied bij betrekken, onder andere door het educatieve project Adviseurs van de Toekomst.

 

Comments are closed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief