Vechtdalgids

Jij hebt passie voor de natuur van het Vechtdal, en weet een groep te boeien met jouw verhaal. Hierin geef je ruimte voor beleving en verwondering. Laat je bezoekers genieten van en waardering krijgen voor onze regio. Dan ben jij misschien wel de nieuwe Vechtdalgids.

In dit project willen we de kwaliteit van natuurexcursies in het Vechtdal verhogen, en excursies beter vindbaar en boekbaar maken. Het initiatief en de uitvoering wordt gedaan door Staatsbosbeheer, samen met De Koppel en JD educatie en ontwikkeling, met financiële ondersteuning van Ruimte voor de Vecht en Regiodeal Zwolle. Er zijn twee belangrijke doelen: het opleiden van Vechtdalgidsen en het bouwen van een boekingsplatform.

Cursus voor de Vechtdalgids

De Vechtdalgids wordt een kwaliteitskeurmerk voor natuurgidsen.

Het profiel van de Vechtdalgids

* Communicatief vaardig, representatieve uitstraling, gebruik van humor en leiderschap in de omgang met groepen
* Voorlichtingsvaardigheden (spreekvaardigheid, omgang met publiek, enthousiasme overdragen, flexibele opstelling)
* Boeiend vertellen (van doceren naar doseren), mensen meenemen in de eigen verwondering en hen enthousiasmeren
* Belangstelling voor de regionale cultuurhistorie
* Verstrekt actuele informatie over het betreffende gebied aan de gasten
* Enthousiast leiding geven aan de groep en de boodschap afstemmen op de doelgroep
* Algemene basiskennis van de flora en fauna, karakteristieke flora en fauna in het gebied herkennen of bereid dit te leren
* Visie van de terreinbeherende organisatie neutraal verwoorden
* Het belevingsaspect benadrukken in excursies
* Woont in of nabij het Vechtdal en heeft een sterke binding met het gebied
* Basis-ict vaardigheden om gebruik te kunnen maken van een boekingssysteem

Cursus + certificaat

De eerste cursus gaat op zaterdag 1 april 2023 van start. De andere data zijn 15 april, 22 april, 13 mei, 20 mei en een afsluiting op 3 juni tijdens het Vechtival. De kosten voor de cursus zijn slechts 75 euro per persoon, dankzij een financiële bijdrage van Regiodeal Zwolle.

In de cursus komen onder meer aan bod de landschapsbiografie, cultuurhistorie, flora en fauna in geselecteerde gebieden en gidsvaardigheden. Er zijn verschillende (gast)docenten uit de groene- en vrijetijdssector. Het is van belang dat je deze cursusdata aanwezig bent. De locatie is meestal De Koppel in Hardenberg en enkele malen op locatie in een van de gebieden. Je rondt de cursus af met een certificaat.

Je krijgt na de cursus:
– exclusieve toegang tot een online Vechtdalgidsenhandboek
– een vermelding op de Vechtdalgidsenpagina van Vechtdal Overijssel
– herkenbare kleding
– … en een netwerk van collega’s natuurlijk.

Aanmelden

Aanmelden kan via info@dekoppel.com. Stuur, naast je persoonlijke gegevens, op maximaal een A4 je motivatie voor deelname, en een kort CV: wat is jouw ervaring met groepen, eventueel gevolgde cursussen of opleidingen en je kennis van natuur.
De aanmeldingen worden beoordeeld op aansluiting bij het profiel (zie hierboven). Past dit, dan volgt een uitnodiging voor de selectiegesprekken 28 februari en 2 maart. Op basis hiervan wordt besloten wie definitief aan de cursus kan deelnemen, er is een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar.

Delen

Comments are closed.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief